Vegyész mesterszak PDF Nyomtatás E-mail

vissza a képzésekhez

Szak pontos megnevezése: vegyész mesterszak (MSc)
Szakvezető neve:
Skodáné dr. Földes Rita egyetemi tanár
A szakért felelős intézet:
Kémia Intézet
Elérhetőségek:

Tanulmányi ügyintéző neve:      

Siki Antalné
tel.: (88) 624-314

A képzés célja:

A képzés célja a szakterület, a gazdaság és a munkaerőpiac igényeinek megfelelően olyan vegyészek képzése, akik szakterületükön magas szintű elméleti és gyakorlati kémiai ismeretekkel, a rokon szakterületeken (pl. matematika, fizika, informatika, szakmai idegen nyelv) megfelelő szintű alaptudással rendelkeznek; alkalmasak - elsősorban a kutatás és a műszaki fejlesztés területén - a választott tudományterületükön kezelhető feladatok és problémák önálló tanulmányozására és megoldására, valamint anyagok előállítására és kémiai átalakítására, azok minőségi és mennyiségi vizsgálatára, szerkezetük meghatározására; önálló és irányító munkaköröket láthatnak el például a vegyipari termelésben és más gazdasági ágazatokban, igazgatási területeken, a környezetgazdálkodásban és környezet-védelemben, minőségbiztosítási és minőségellenőrzési területeken.

A képzés sajátosságai:

A természettudományi ismeretekre (14 kredit) épülő alapos kémiai képzést (38 kredit), differenciált szakmai ismeretek (32 kredit) elsajátítása követi, amely a szabadon választható tárgyakkal (6 kredit), 4 hetes szakmai gyakorlattal és a diplomadolgozat elkészítésével (30 kredit) válik teljessé.

A differenciált szakmai ismeretek keretében a hallgatók az egyes modulokon (analitikai kémia, anyagszerkezeti vizsgálatok, anyagtudományi, informatikai kémia, szintetikus kémia és környezeti kémia modulon) belül választhatnak az őket legjobban érdeklő tantárgyak között. A gyakorlati képzés a választható tárgyaktól függően mintegy 50-73 %.

Szakirányok és specializációk:  -

Elhelyezkedési lehetőségek:

A mesterszakot végzettek a vegyipari termelésben, akadémiai és ipari kutatóintézetekben, agrokémiai, élelmiszer-ipari, növényvédelmi, minőségbiztosítási, egészségügyi analitikai laboratóriumokban, valamint igazgatási, környezetgazdálkodási és környezetvédelmi területeken képesek elhelyezkedni. Figyelemre méltó, hogy a kémián alapuló, vagy ahhoz kapcsolódó ipari ágazatok a pénzügyi szektor után a második legnagyobb jövedelmet biztosítják a kezdő szakemberek számára.

Képzési formák a szakon:

Nappali tagozatos, államilag finanszírozott, 4 féléves MSc mesterképzés
Nappali tagozatos, költségtérítéses, 4 féléves MSc mesterképzés

 

Vegyész mesterszak ismertető prospektusa (pdf)

vissza a képzésekhez

 
< Előző   Következő >
 
  mk_kiadvany_th.png

Egyéb

Főoldal
Mérnöki Kar oldala

Keresés

Felvételivel kapcsolatos információk:
Fekete Rita 
tel.: 88/624-743 
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.