Főoldal
Vegyészmérnöki alapszak PDF Nyomtatás E-mail

 vissza a képzésekhez 

A szak megnevezése: Vegyészmérnöki alapszak
Szakvezető: Dr. Németh Sándor egyetemi docens
A szakért felelős intézet: Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet

Elérhetőségeink:

Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet
8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
Telefon: (88) 624-217, (88) 624-992
fax: (88) 624-520
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Tanulmányi ügyintéző:

Siki Antalné
Telefon: (88) 624-314
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

 

A Pannon Egyetemen (korábban Veszprémi Vegyipari Egyetem), megalakulása óta több mint 6000 vegyészmérnök kapott oklevelet, és mint elismerten jól képzett szakemberek az élet legkülönbözőbb területén értek el karriert hazánkban és külföldön egyaránt. A Veszprémben végzett vegyészmérnök jó hírnevének és a hazai vegyipar dinamikus fejlődésének köszönhetően az álláslehetőségek száma jelentősen meghaladja a nálunk végzett vegyészmérnök hallgatók számát. Ezért, ajánlom bátran figyelmedbe ezt a gyönyörű, rendkívül változatos szakmát, illetve szakunkat.

Az alapszak képzési célja:


A képzés célja olyan alkotó mérnöki munkára képes vegyészmérnökök felkészítése, akik az általános műveltség, a műszaki intelligencia és legalább egy idegen nyelv beszédkészségű ismeretére, természettudományos,ezen belül elsősorban kémiai, anyagtudományi bázisra, illetve az alkalmazott matematika, a korszerű számítástudomány, a gazdaságtan módszereinek és eszközeinek készségszintű elsajátítására alapozva rendelkeznek a vegyipari, biotechnológiai és egyéb rokonipari műveleti egységek illetve összetett technológiai rendszerek tervezéséhez, irányításához, az üzemeltetéshez valamint kutatáshoz és fejlesztéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel.

A képzésrõl:


icheme_akkr_logo.jpg Az egyetemi képzésünket a brit Institution of Chemical Engineers (IChemE) munkatársai - a kelet-európai országok közül első és ezidáig egyetlen esetben - a szakot elismerték (akkreditálták), így a megszerzett okleveles vegyészmérnöki diplomát (MEng) a brit Nemzetközösség országaiban és az Egyesült Államokban elfogadják. A vegyészmérnöki szakon folyó képzés megfelel a FEANI (Nemzeti Mérnök Egyesületek Európai Szövetsége) által a mérnökképzés iránt támasztott követelményeknek is, végzetteink pályázhatnak az európai mérnök (Eur. Ing.) cím elnyerésére is.

Az alapszakon oklevélben feltüntetett szakirány nincs, differenciált szakmai ismereteiket a hallgatók a 6. félévtől üzemeltetési és technológiai modulok közül választva mélyíthetik el.
A Pannon Egyetemen végzett vegyészmérnökök mint elismerten jól képzett szakemberek az élet legkülönbözőbb területén értek el karriert hazánkban és külföldön egyaránt. Az utóbbi években, különösen a nagy vegyipari vállalatoknál igen jelentősen megnőtt az igény a végzett vegyészmérnökök iránt.

Szakmai gyakorlat: a 6. félév után nyáron vegyipari vállalatnál kell teljesíteni, időtartama 4 hét

vm__f4b0280.jpg
vm__f4b0345.jpg

A Vegyészmérnöki Intézet Kooperációs Kutatási Központjában évente 20-30 hallgató végez tudományos diákköri munkát, írja szakdolgozatát, vagy készít diplomatervet.

Az alapszakos hallgatók által megpályázható külföldi részképzések, ösztöndíj lehetõségek:


SOCRATES, ERASMUS, az alábbi országokban: Németország, Anglia partner egyetemeink: University of Stuttgart, Technische Universitat Dresden, University of Nottingham.

Az alapszak oktatását segítõ eszközök, lehetõségek:


Számítógépes laboratóriumi helységek 120 m2, 24 órás hallgatói használattal, félüzemi gyakorló laboratórium 250 m2 számítógéppel irányított félüzemi berendezésekkel (automatizált reaktor rendszerek, kristályosító, Roto Berty® reaktor, szintszabályozó rendszer, villamos fűtésű folyadékmelegítő rendszer), Analitika laboratórium 1000 m2 Félüzemi gyakorló laboratórium 570 m2, félüzemi berendezések:kétoszlopos desztillációs egység számítógépes irányítással, extraktor (folyadék-folyadék, folyadék-szilárd, szuperkritikus), aktívszén előállító reaktor, gáztisztító berendezés, membránrendszer, ikerreaktor rendszerek, szuperkritikus szénextraktor, nagynyomású hidrogénezõ ikerreaktor

Együttmûködõ partnereink:


  • MOL Csoport vállalatai,
  • Richter Rt.,
  • BorsodChem Rt.,
  • Chinoin,
  • RtK+F kapcsolatok,
  • egyéb szakmai együttmûködések.
vm__f4b0234.jpg
 
< Előző
 
  mk_kiadvany_th.png

Egyéb

Főoldal
Mérnöki Kar oldala

Keresés

Felvételivel kapcsolatos információk:
Fekete Rita 
tel.: 88/624-743 
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.