Főoldal
Nyílt nap 2015. január 28. PDF Nyomtatás E-mail
nyilt_nap_2014_roll.jpg
Hagyományos nyílt napunk 2015. január 28-án szerdán 10.00 órától kerül megrendezésre, a B épület aulájában (Veszprém, Egyetem utca 10.).
A műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolások a Mérnöki Kar oktatóitól, hallgatóitól kérdezhetnek a szakok önálló standjainál, a nyílt kurzusainkon bepillanthatnak kutatóműhelyeink munkájába, illetve megismerkedhetnek a hallgatói élet számos színterével.

A  Mérnöki Kar az alábbi programokkal várja a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolásokat:

9:30 Standok nyitása

10:00-10:10 Megnyitó (ez idő alatt a standoknál szünetel a tájékoztatás)

10:10-13:00 Folyamatos tájékoztatás a szakok standjain (B épület földszint)

10:30-11:00  A Mérnöki Kar bemutatkozó előadása (B épület II.emelet, konferenciaterem)  

11:30-13:00 "Nyitott labor" program
A kurzusokra az indulás 11:15, 11:45 és 12:15 perckor a szakok standjaitól, hallgatói kísérettel történik. Kezdés 11:30, 12:00 és 12:30 órakor.

kapcsolódó alapszak megnevezése
 kurzus neve, helye, leírása
Anyagmérnöki alapszak
Lebegés másképpen, avagy a szupravezetők világa
Helyszín: C épület 336.

A szupravezető anyagok lényeges tulajdonsága, hogy alacsony hőmérsékleten elektromos ellenállásuk megszűnik és kizárják magukból a mágneses mezőt. Így alkalmasak az elektromos áram veszteségmentes vezetésére, továbbá nagy erősségű mágneses terek létrehozására. Ebből adódóan legfontosabb felhasználási területeik az energiaszállítás, elektromos energiatárolás, nagy mágneses terű szupermágnesek, mágneses lebegtetéses vonatok, különböző kisebb eszközök és berendezések készítése (pl. hálózati elemek túlfeszültségtől való védelme, nyersanyagok tisztítására szolgáló mágneses szeparátorok, súrlódásmentes lebegtetéses csapágyak, orvosdiagnosztikai berendezések (pl. mágneses enkefalográf)).
A mágneses térben átmeneti hőmérséklete alá hűtött szupravezetőből a mágneses erővonalak kilökődésével a szupravezető mágnesezettsége mintegy ellentétessé válik a külső mágneses térrel. Az ekkor fellépő taszító erő a permanens mágnes szupravezető feletti lebegését eredményezi, mely jelenség alkalmas a szupravezető állapot bemutatására.

Alternatív energia – autó ami „vízzel megy”?
Helyszín: C épület 336.

Napjaink egyik legfőbb problémája az „energia-éhség”. A felhasznált energia mennyisége exponenciálisan nő, a rendelkezésre álló fosszilis készletek pedig drasztikusan csökkennek. Szintén égető probléma a környezetszennyezés, amit jórészt szintén a fosszilis energiahordozók alkalmazásának köszönhetünk. Szükséges tehát olyan megoldások kutatása, amelyek segítségével eljuthatunk oda, hogy a hagyományos energiahordozókat kiválthassuk. Speciális kívánalom olyan gépjárművek fejlesztése, amelyek nem igényelnek benzint, vagy gázolajat.
Milyen megoldások jöhetnek szóba? Alternatív energiaforrásként egyre szélesebb körben alkalmazzák a napenergiát (napelemek, napkollektorok), a járművek hajtására pedig járható útnak tűnik a hidrogén alkalmazása. Sokféle napelem-típust dolgoztak ki és az üzemanyag cellák egyre újabb generációi is kifejlesztésre kerülnek. Lehet, hogy ez lesz a jövő?

CSI Veszprém - helyszínelés elektronmikroszkóppal
Helyszín: C épület 338.

Működött-e a kerékpár világítása a baleset pillanatában? Rálőttek-e az éjjeliőrre? Miért szakadt le a kisteherautó kereke? Megtörtént esetek a közelmúltból. A pásztázó elektronmikroszkóp az anyagok mikroszerkezetének vizsgálatára alkalmas berendezés, amellyel nagy nagyításban megjeleníthető az anyagok szerkezete, és mérhető az elemi összetétele. A szupravezetőktől a bűnjelekig, a kerámiáktól a rovarokig bármit vizsgálhatunk pásztázó elektronmikroszkóppal. Működés közben bemutatjuk az elektronmikroszkópot, valamint bűnügyi technikai, biológiai és anyagtudományi (pl. szupravezető kerámia) mintákat.

Keyence mikroszkóp – a mikrovilág csodáinak nyomában
Helyszín: B - C átjáró

Valóban olyan éles a kés pengéje, mint azt gondolnánk? Mitől zár a tépőzár? Mitől tapad a ragtapasz? Milyen típusú a telefon kijelzője? Ezekre és hasonló kérdésekre adhat könnyen választ a nagyfelbontású, térhatású kép készítésére alkalmas, számítógép vezérelt optikai mikroszkópunk. Ezek mellett tudományos célokra alkalmazzuk, többek között kutatási projektek keretein belül készült minták morfológiai vizsgálatára, több ipari termék minőségének ellenőrzésére, illetve a felmerülő technológiai hibák okának felderítésére.

Biomérnöki alapszak

A mikrobáktól a bioreaktorokig, avagy mit csinál egy biomérnök

Helyszín: N épület, 3. em. 326-os labor

A biomérnöki laboratóriumi tevékenységek bemutatása példákon keresztül:
• Mikrobiális üzemanyagcella működése
• Mikrobák tenyésztése, kezelése
• A steril munka követelményei, eszközei
• Fermentor működése
• Enzimes reakciók kivitelezése

Gépészmérnöki alapszak

Korszerű technológiák a gépészmérnöki gyakorlatban

Helyszín: J épület, 1. emelet

Termékfejlesztés a gyors prototípus gyártás alkalmazásával. A program keretében megismerkedhetnek a látogatók a gyors prototípus gyártás módszerével és alkalmazási lehetőségével.
• Termékfejlesztés a gyors prototípus gyártás alkalmazásával. A program keretében megismerkedhetnek a látogatók a gyors prototípus gyártás módszerével és alkalmazási lehetőségével.
• A Festo laboratórium bemutatása. A laboratóriumban különböző pneumatikus elemeket mutatunk be, amelyek alkalmazását is megtekinthetik az érdeklődők, beleértve egy gyártósor modelljét is.
• A CNC technológiák alkalmazása a gépgyártástechnológiában.  A bemutató keretében működés közben láthatók a korszerű többtengelyes megmunkáló berendezések
• Fémes anyagok összetételének és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata. Működés közben láthatók a fémes szerkezetek vizsgálatára alkalmas berendezések.

Kémia alapszak

Lumineszcencia

N épület 4. em.

A lumineszcencia az anyagok olyan fénysugárzása, amely nem hőközlés miatt bekövetkező gerjesztés következménye. A hőmérsékleti sugárzással szemben ez a sugárzás alacsony hőmérsékleten (pl. szobahőmérsékleten) is jelentkezik, ún. „ hideg fény”.
A lumineszcenciát kiválthatják biológiai hatások (biolumineszcencia), ez figyelhető meg például a szentjánosbogaraknál, vagy a neonhalaknál. Az elektromos tér energiáját alakítják fénnyé (elektrolumineszcencia) a LED-ek. A koncerteken árusított világító csövekben kémiai reakciók során keletkezik fény (kemilumineszcencia).
A foglalkozás során a kemilumineszcenciára mutatunk be példákat.

Környezetmérnöki alapszak 

Hőkamerás vizsgálat

Helyszín: C épület 439.

Az infravörös termográfia sokoldalúan alkalmazható módszer, katonai, nemzetbiztonsági, környezetvédelmi területeken egyaránt használják. Rendkívül előnyös olyan esetekben, amikor érintésmentes, biztonságos vizsgálatra, gyors képkészítésre, értékelésre és döntéshozásra van szükség. Például segítségével bontás nélkül megállapítható, hol repedt meg a falfűtés vagy hol rossz a szigetelés. A megelőzésben is nagy szerepe lehet a hőtérképeknek, segítségével megakadályozható egyes problémák, kritikus helyzetekben akár a katasztrófák bekövetkezése is. Az egészségügyben szintén jó szolgálatot tesz egyes betegségek kiszűrésekor, melyeket egyébként műtét nélkül nehéz felismerni.
kmi_hokamera.jpg
A modern hőkamerák kezelése hasonlít a digitális videokamerákéhoz. Eme egyszerűség viszont ne tévesszen meg senkit: a mérési szempontból helyes hőképfelvételek készítéséhez szakmai tudás és megfelelő mérés előkészítés is szükséges.

Környezettan alapszak

Laboratórium a természetben

Helyszín: N épület fsz. 6

Az érdeklődők betekintést kaphatnak a természetben lejátszódó biológiai folyamatokba. Megismerkedhetnek különleges élőhelyekkel, mint például a faodvakkal, és azok lakóival. Felszíni édesvizek apró ragadozóival és táplálékállataikkal, például a bolharákokkal. A legkisebb élőlény csoporttal, a planktonnal. Valamint ezen élőlénycsoportok gyűjtési és határozási módszereivel. Folyó és állóvizek partján található növényzettel.

Vegyészmérnöki alapszak
Feketearany : A kőolaj

Helyszín: D csarnok

vmi_reaktor.jpgA Vegyészmérnöki- és Folyamatmérnöki Intézet egyik tanszékének, a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékének kísérleti laboratóriumi csarnoka kerül bemutatásra. Itt végzik a Tanszék egyik fő profiljának számító motorhajtóanyag keverőkomponensek előállítási és minőségjavítási heterogén katalitikus kísérleteket. Elsősorban dízel gázolajok bio-keverőkomponenseinek előállítását vizsgálják heterogén katalitikus hidrogénezéssel, növényolajokból és hulladék eredetű trigliceridekből. Az itt található két nagynyomású ikerreaktor rendszer alkalmazásával. Ennek keretében vizsgálják a katalizátorrendszer és a műveleti paraméter kombinációk hatását a triglicerid konverzióra (azok átalakulási átalakítási hatékonyságára) és a termékek főbb alkalmazás technikai tulajdonságaira. A kísérleti csarnokban rendelkezésre áll minden olyan analitikai felszerelés, mely ezek elvégzéséhez szükséges. Így bemutatásra kerül az alkalmazott reaktorrendszer működését és az alkalmazott analitikai berendezéseket.

 
< Előző   Következő >
 
  mk_kiadvany_th.png

Egyéb

Főoldal
Mérnöki Kar oldala

Keresés

Felvételivel kapcsolatos információk:
Fekete Rita 
tel.: 88/624-743 
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.