Főoldal
Nyílt nap 2014. január 29. PDF Nyomtatás E-mail
13_mk_kiadvany_007_hatter.jpg
Hagyományos nyílt napunk 2014. január 29-én szerdán 10.00 órától kerül megrendezésre, a B épület aulájában (Veszprém, Egyetem utca 10.).
A műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolások a Mérnöki Kar oktatóitól, hallgatóitól kérdezhetnek a szakok önálló standjainál, a nyílt kurzusainkon bepillanthatnak kutatóműhelyeink munkájába, illetve megismerkedhetnek a hallgatói élet számos színterével.

A  Mérnöki Kar az alábbi programokkal várja a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolásokat:

9:30 Standok nyitása

10:00-10:10 Megnyitó (ez idő alatt a standoknál szünetel a tájékoztatás)

10:10-13:00 Folyamatos tájékoztatás a szakok standjain (B épület földszint)

10:30-11:00  A Mérnöki Kar bemutatkozó előadása (B épület II.emelet, konferenciaterem)  

11:30-13:30 "Nyitott labor" program
A kurzusokra az indulás minden óra '15 és '45 perckor a szakok standjaitól, hallgatói kísérettel történik. Kezdés egész órakor és félkor. Az érdeklődők az aula földszinti lépcsőfordulójában felállított infó pultnál is tájékoztatást kapnak a laborlátogatás menetéről.

Látogatható kurzusok:

11:30-13:30    Lebegés másképpen, avagy a szupravezetők világa
Helyszín: D csarnok
Szak: Anyagmérnöki alapszak 

A szupravezető anyagok lényeges tulajdonsága, hogy alacsony hőmérsékleten elektromos ellenállásuk megszűnik és kizárják magukból a mágneses mezőt. Így alkalmasak az elektromos áram veszteségmentes vezetésére, továbbá nagy erősségű mágneses terek létrehozására. Ebből adódóan legfontosabb felhasználási területeik az energiaszállítás, elektromos energiatárolás, nagy mágneses terű szupermágnesek, mágneses lebegtetéses vonatok, különböző kisebb eszközök és berendezések készítése (pl. hálózati elemek túlfeszültségtől való védelme, nyersanyagok tisztítására szolgáló mágneses szeparátorok, súrlódásmentes lebegtetéses csapágyak, orvosdiagnosztikai berendezések (pl. mágneses enkefalográf)).
A mágneses térben átmeneti hőmérséklete alá hűtött szupravezetőből a mágneses erővonalak kilökődésével a szupravezető mágnesezettsége mintegy ellentétessé válik a külső mágneses térrel. Az ekkor fellépő taszító erő a permanens mágnes szupravezető feletti lebegését eredményezi, mely jelenség alkalmas a szupravezető állapot bemutatására.
11:30-13:30    Alternatív energia – autó ami „vízzel megy”?
Helyszín: D csarnok
Szak: Anyagmérnöki alapszak
Napjaink egyik legfőbb problémája az „energia-éhség”. A felhasznált energia mennyisége exponenciálisan nő, a rendelkezésre álló fosszilis készletek pedig drasztikusan csökkennek. Szintén égető probléma a környezetszennyezés, amit jórészt szintén a fosszilis energiahordozók alkalmazásának köszönhetünk. Szükséges tehát olyan megoldások kutatása, amelyek segítségével eljuthatunk oda, hogy a hagyományos energiahordozókat kiválthassuk. Speciális kívánalom olyan gépjárművek fejlesztése, amelyek nem igényelnek benzint, vagy gázolajat.
Milyen megoldások jöhetnek szóba? Alternatív energiaforrásként egyre szélesebb körben alkalmazzák a napenergiát (napelemek, napkollektorok), a járművek hajtására pedig járható útnak tűnik a hidrogén alkalmazása. Sokféle napelem-típust dolgoztak ki és az üzemanyag cellák egyre újabb generációi is kifejlesztésre kerülnek. Lehet, hogy ez lesz a jövő?
11:30-13:30    A mikrobáktól a bioreaktorokig, avagy mit csinál egy biomérnök
Helyszín: N épület, 3.em, 326-os labor
Szak: Biomérnöki alapszak
A biomérnöki laboratóriumi tevékenységek bemutatása példákon keresztül:
• Mikrobiális üzemanyagcella működése
• Mikrobák tenyésztése, kezelése
• A steril munka követelményei, eszközei
• Fermentor működése
• Enzimes reakciók kivitelezése
10:00-13:00    Korszerű technológiák a gépészmérnöki gyakorlatban
Helyszín: J csarnok
Szak: Gépészmérnöki alapszak
Termékfejlesztés a gyors prototípus gyártás alkalmazásával.
• A Festo laboratórium bemutatása. A laboratóriumban különböző pneumatikus elemeket mutatunk be, amelyek alkalmazását is megtekinthetik az érdeklődők, beleértve egy gyártósor modelljét is.
A CNC technológiák alkalmazása a gépgyártástechnológiában. A bemutató keretében működés közben láthatók a korszerű többtengelyes megmunkáló berendezések
Fémes anyagok összetételének és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata. Működés közben láthatók a fémes szerkezetek vizsgálatára alkalmas berendezések.
11:30-13:30    Lumineszcencia
Helyszín: N épület 4. em.
Szak: Kémia alapszak
A lumineszcencia az anyagok olyan fénysugárzása, amely nem hőközlés miatt bekövetkező gerjesztés következménye. A hőmérsékleti sugárzással szemben ez a sugárzás alacsony hőmérsékleten (pl. szobahőmérsékleten) is jelentkezik, ún. „ hideg fény”.
A lumineszcenciát kiválthatják biológiai hatások (biolumineszcencia), ez figyelhető meg például a szentjánosbogaraknál, vagy a neonhalaknál. Az elektromos tér energiáját alakítják fénnyé (elektrolumineszcencia) a LED-ek. A koncerteken árusított világító csövekben kémiai reakciók során keletkezik fény (kemilumineszcencia).
A foglalkozás során a kemilumineszcenciára mutatunk be példákat.
11:30-13:30    Mi van a Levegőben?
Helyszín: B-aula előtti parkoló
Szak: Környezetmérnöki alapszak
A megváltozott légkör káros hatással lehet az emberi egészségre, az élő szervezetekre, a talajra, a vízre és a környezet más részeire is. Emiatt fontos a monitoring hálózatok kiépítése, amelyek a folytonos méréseknek köszönhetően tisztább képet adnak a levegő állapotáról és segítséget nyújtanak a további intézkedések meghozatalához.
A Környezetmérnöki Intézet, Környezetvédelmi Mobil Mérőlaboratórium is ezt a célt szolgálja. Segítségével azonnali, helyi méréseket lehet végezni és határértéket meghaladó légszennyezettség esetén a szükséges intézkedések is rögtön megtehetők.
A mérőbusz konténere két részre van osztva: kezelő- és műszertérre. A műszertérből vezetjük ki a meteorológiai szenzorokat tartó árbocrudat, a pormonitort és a gázminta-vevő csövet, ezeken keresztül jut a környezeti levegő a mérőműszerekhez. A műszerek megfelelő működése érdekében az egész konténer klimatizálva van. 

11:30-13:30    Laboratórium a természetben
Helyszín: N épület, Limnológia előadó
Szak: Környezettan alapszak

Az érdeklődők betekintést kaphatnak a természetben lejátszódó biológiai folyamatokba. Megismerkedhetnek különleges élőhelyekkel, mint például a faodvakkal, és azok lakóival. Felszíni édesvizek apró ragadozóival és táplálékállataikkal, például a bolharákokkal. A legkisebb élőlény csoporttal, a planktonnal. Valamint ezen élőlénycsoportok gyűjtési és határozási módszereivel. Folyó és állóvizek partján található növényzettel.

11:00-13:30    Ahol a mechatronikai mérnök megmérettetik
Helyszín: N épület, 2. emelet
Szak: Mechatronikai mérnök alapszak

A Fizika és Mechatronika Intézetben megmutatjuk az érdeklődőknek a laboratóriumi tantermeket, ahol a hallgatók a különböző tárgyak keretében a méréseket végzik. Ezek, pl.: az Elektronika, Szenzorok és aktuátorok, Digitális elektronika, Mechatronikai rendszerek laboratóriumi gyakorlatok. A látogatás során bemutatjuk az intézetben található Festo-labort is, ahol egy "mini üzem" működését tanulmányozhatjuk a különböző vezérlési folyamatokon keresztül.

 

 
< Előző   Következő >
 
  mk_kiadvany_th.png

Egyéb

Főoldal
Mérnöki Kar oldala

Keresés

Felvételivel kapcsolatos információk:
Fekete Rita 
tel.: 88/624-743 
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.