Főoldal
Nyílt nap 2013. február 13. PDF Nyomtatás E-mail
nyilt_nap_2010.jpg
Hagyományos nyílt napunk 2013. február 13-án szerdán 9.00 órától kerül megrendezésre, a B épület aulájában (Veszprém, Egyetem utca 10.).
A műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolások a Mérnöki Kar oktatóitól, hallgatóitól kérdezhetnek a szakok önálló standjainál, a nyílt kurzusainkon bepillanthatnak kutatóműhelyeink munkájába, illetve megismerkedhetnek a hallagtói élet számos színterével.
 
(A nyílt napont készült fotókért klikk a képre!)

A  Mérnöki Kar az alábbi programokkal várja a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolásokat

9:00-13:00 Folyamatos tájékoztatás a szakok standjain (B épület I. emelet)
10:00-10:40  A Mérnöki Kar bemutatkozó előadása (B épület II.emelet, konferenciaterem)  
11:00-14:00 "Nyitott labor" program
A kurzusokra az indulás minden óra '15 és '45 perckor a szakok standjaitól, hallgatói kísérettel történik. Kezdés egész órakor és félkor. Az érdeklődők az aula földszinti lépcsőfordulójában felállított infó pultnál is tájékoztatást kapnak a laborlátogatás menetéről.

Látogatható kurzusok:

11:00-14:00    Lebegés másképpen, avagy a szupravezetők világa

Helyszín: C301 terem
Szak: Anyagmérnöki alapszak 

A szupravezető anyagok lényeges tulajdonsága, hogy alacsony hőmérsékleten elektromos ellenállásuk megszűnik és kizárják magukból a mágneses mezőt. Így alkalmasak az elektromos áram veszteségmentes vezetésére, továbbá nagy erősségű mágneses terek létrehozására. Ebből adódóan legfontosabb felhasználási területeik az energiaszállítás, elektromos energiatárolás, nagy mágneses terű szupermágnesek, mágneses lebegtetéses vonatok, különböző kisebb eszközök és berendezések készítése (pl. hálózati elemek túlfeszültségtől való védelme, nyersanyagok tisztítására szolgáló mágneses szeparátorok, súrlódásmentes lebegtetéses csapágyak, orvosdiagnosztikai berendezések (pl. mágneses enkefalográf)).
A mágneses térben átmeneti hőmérséklete alá hűtött szupravezetőből a mágneses erővonalak kilökődésével a szupravezető mágnesezettsége mintegy ellentétessé válik a külső mágneses térrel. Az ekkor fellépő taszító erő a permanens mágnes szupravezető feletti lebegését eredményezi, mely jelenség alkalmas a szupravezető állapot bemutatására.

11:00-14:00    Alternatív energia – autó ami „vízzel megy”?
Helyszín: C301 terem
Szak: Anyagmérnöki alapszak

Napjaink egyik legfőbb problémája az „energia-éhség”. A felhasznált energia mennyisége exponenciálisan nő, a rendelkezésre álló fosszilis készletek pedig drasztikusan csökkennek. Szintén égető probléma a környezetszennyezés, amit jórészt szintén a fosszilis energiahordozók alkalmazásának köszönhetünk. Szükséges tehát olyan megoldások kutatása, amelyek segítségével eljuthatunk oda, hogy a hagyományos energiahordozókat kiválthassuk. Speciális kívánalom olyan gépjárművek fejlesztése, amelyek nem igényelnek benzint, vagy gázolajat.
Milyen megoldások jöhetnek szóba? Alternatív energiaforrásként egyre szélesebb körben alkalmazzák a napenergiát (napelemek, napkollektorok), a járművek hajtására pedig járható útnak tűnik a hidrogén alkalmazása. Sokféle napelem-típust dolgoztak ki és az üzemanyag cellák egyre újabb generációi is kifejlesztésre kerülnek. Lehet, hogy ez lesz a jövő?

11:00-14:00    A mikrobáktól a bioreaktorokig, avagy mit csinál egy biomérnök
Helyszín: N épület, 3.em, 326-os labor
Szak: Biomérnöki alapszak

A biomérnöki laboratóriumi tevékenységek bemutatása példákon keresztül:
• Mikrobiális üzemanyagcella működése
• Mikrobák tenyésztése, kezelése
• A steril munka követelményei, eszközei
• Fermentor működése
• Enzimes reakciók kivitelezése


11:00-14:00    Korszerű technológiák a gépészmérnöki gyakorlatban
Helyszín: J csarnok
Szak: Gépészmérnöki alapszak

• Termékfejlesztés a gyors prototípus gyártás alkalmazásával.
• Gyártástechnológiai szimulációk.
• A CNC technológiák alkalmazása a gépgyártástechnológiában.
• Fémes anyagok összetételének és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata

11:00-14:00    Színváltozások a szerves kémiában
Helyszín: N épület 4. em.
Szak: Kémia alapszak

Kísérleteket végzünk a levélben, a fotoszintézisben rézstvevő molekulákkal (klorofillon, karotinoidok, flavonoidok). Megmutatjuk, hogy oxidáló hatásra milyen színváltozásra képesek a szendvicsvegyületek családjába tartozó ferrocén származékai.

11:00-14:00    Anyagvizsgálati módszerek - rezgési spektroszkópia
Helyszín: I épület 5. em.
Szak: Környezetmérnöki alapszak

Egy környezettechnológiai minta vizsgálata infravörös spektroszkópiai módszerrel. A vizsgálat során a minta homogenitása kerül tanulmányozásra térképezési eljárással.

13:00-13:25   A vízivilág parányi élőlényei

Helyszín: N épület földszint, Limnológia Tanszék
Szak: Környezettan alapszak

A mindennapi életünk során is találkozunk parányi élőlényekkel, ugyan szabad szemmel  nem láthatók, de testünk érintkezik velük a pl. Balatonban való fürdőzés során. Algafajok százai, ezrei vesznek körül bennünket, melyek formája, színe igen változatos, mikroszkóp alatt lenyűgöző látványt nyújtanak. legerősebb állatával is találkozhattok, ami csupán 1 mm nagyságú.

11:00-13:00  A Fizika és Mechatronika Intézet megtekintése
Helyszín: N épület földszint, 2. emelet
Szak: Mechatronikai mérnöki alapszak

A Fizika és Mechatronika Intézetben elsősorban a mechatronika alapszak iránt érdeklődő diákok látogatására számítunk. Az intézetben bemutatásra kerülnek azok a laboratóriumi tantermek, ahol a hallgatók a különböző tárgyak kereteiben a méréseket végzik. Ezek pl. az Elektronika, Szenzorok és aktuátorok, Digitális elektronika, Mechatronikai rendszerek laboratóriumi gyakorlatok. A látogatás végén az érdeklődők megtekinthetik az Intézetben
található Festo labort, ahol egy "mini  üzem" működését tanulmányozhatjuk a különböző vezérlési folyamatokon keresztül.

11:00-14:00    Vegyipar a mindennapi életünkben
Helyszín: D Kísérleti Csarnok
Szak: Vegyészmérnök alapszak

A mindennapi használati cikkeink előállítása során elengedhetetlen a vegyipari folyamatok alkalmazása, legyen szó akár a gyógyszerekről, parfümről, műanyagról vagy műtrágyáról. Szinte nem tudunk olyan használati cikket a kezünkbe venni, amelyet ne érintett volna a vegyipar szele. A háztartásban pedig az összes vegyipari alapfolyamatot megtaláljuk. Reggel akár teát, akár kávét főzünk ún. extrakciós folyamattal indítjuk a napot. Ez a művelet felhasználható többek között a dohány nikotinmentesítésére, a napraforgómagból az olaj kivonására, de a cukorgyártásban is használják. Egyik leggyakrabban alkalmazott vegyipari művelet a desztilláció, amely folyadék elegyek szétválasztására használnak. Erre a legjobb példa a pálinkafőzés, ahol az alkoholt választjuk el a víztől és egyéb komponensektől. Az üveg és fém eszközeink kiváltására tömegesen használjuk fel a műanyagokat, amelyekkel szemben elvárjuk, hogy a fémekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezzenek. Ebben nyújthatnak segítséget a szénszálas és nanocső tartalmú műanyagok, amelyek kedvezőbb mechanikai és vezetési tulajdonságiak révén az elektronikában, az űrkutatásban is használatosak. A vegyipar számára olyan technológiák kifejlesztése a cél, amelyek megfelelnek a mai szigorú környezetvédelmi előírásoknak és „zöld” kémia alapelveinek.

11:00-14:00    Kőolaj, a „fekete arany”, avagy mi van a csőben és a cső végén
Helyszín: D Kísérleti Csarnok
Szak: Vegyészmérnök alapszak

A MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék kísérleti csarnokainak bemutatása, ezen belül a nagylaboratóriumi reaktorrendszer ismertetése. A tanszéki felújított hallgatói laboratóriumának meglátogatása, olajipari mérőeszközök bemutatása. A Tanszék oktatási és kutatási tevékenységének ismertetése. A szénhidrogén feldolgozó ipar (MOL Nyrt., TVK Nyrt.) és a vegyészmérnök képzés közti kapcsolatok bemutatása.

 
< Előző   Következő >
 
  mk_kiadvany_th.png

Egyéb

Főoldal
Mérnöki Kar oldala

Keresés

Felvételivel kapcsolatos információk:
Fekete Rita 
tel.: 88/624-743 
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.