Főoldal
Nyílt nap 2012. november 21. PDF Nyomtatás E-mail
nyilt_nap_2010.jpg
Hagyományos őszi nyílt napunk 2012. november 21-én szerdán 9.00 órától kerül megrendezésre, a B épület aulájában (Veszprém, Egyetem utca 10.).
A műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolások a Mérnöki Kar oktatóitól, hallgatóitól kérdezhetnek a szakok önálló standjainál, a nyílt kurzusainkon bepillanthatnak kutatóműhelyeink munkájába, illetve megismerkedhetnek a hallagtói élet számos színterével.

A  Mérnöki Kar az alábbi programokkal várja a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő középiskolásokat

9:00-14:00 Folyamatos tájékoztatás a szakok standjain (B épület I. emelet)
10:00-14:00 "Nyitott labor" program
A kurzusokra az indulás minden óra '15 és '45 perckor a szakok standjaitól, hallgatói kísérettel történik. Kezdés egész órakor és félkor. Az érdeklődők az aula földszinti lépcsőfordulójában felállított infó pultnál is tájékoztatást kapnak a laborlátogatás menetéről.

Látogatható kurzusok:

10:00-14:00    Lebegés másképpen, avagy a szupravezetők világa

Helyszín: C301 terem
Szak: Anyagmérnöki alapszak 

A szupravezető anyagok lényeges tulajdonsága, hogy alacsony hőmérsékleten elektromos ellenállásuk megszűnik és kizárják magukból a mágneses mezőt. Így alkalmasak az elektromos áram veszteségmentes vezetésére, továbbá nagy erősségű mágneses terek létrehozására. Ebből adódóan legfontosabb felhasználási területeik az energiaszállítás, elektromos energiatárolás, nagy mágneses terű szupermágnesek, mágneses lebegtetéses vonatok, különböző kisebb eszközök és berendezések készítése (pl. hálózati elemek túlfeszültségtől való védelme, nyersanyagok tisztítására szolgáló mágneses szeparátorok, súrlódásmentes lebegtetéses csapágyak, orvosdiagnosztikai berendezések (pl. mágneses enkefalográf)).
A mágneses térben átmeneti hőmérséklete alá hűtött szupravezetőből a mágneses erővonalak kilökődésével a szupravezető mágnesezettsége mintegy ellentétessé válik a külső mágneses térrel. Az ekkor fellépő taszító erő a permanens mágnes szupravezető feletti lebegését eredményezi, mely jelenség alkalmas a szupravezető állapot bemutatására.

10:00-14:00    Alternatív energia – autó ami „vízzel megy”?
Helyszín: C301 terem
Szak: Anyagmérnöki alapszak

Napjaink egyik legfőbb problémája az „energia-éhség”. A felhasznált energia mennyisége exponenciálisan nő, a rendelkezésre álló fosszilis készletek pedig drasztikusan csökkennek. Szintén égető probléma a környezetszennyezés, amit jórészt szintén a fosszilis energiahordozók alkalmazásának köszönhetünk. Szükséges tehát olyan megoldások kutatása, amelyek segítségével eljuthatunk oda, hogy a hagyományos energiahordozókat kiválthassuk. Speciális kívánalom olyan gépjárművek fejlesztése, amelyek nem igényelnek benzint, vagy gázolajat.
Milyen megoldások jöhetnek szóba? Alternatív energiaforrásként egyre szélesebb körben alkalmazzák a napenergiát (napelemek, napkollektorok), a járművek hajtására pedig járható útnak tűnik a hidrogén alkalmazása. Sokféle napelem-típust dolgoztak ki és az üzemanyag cellák egyre újabb generációi is kifejlesztésre kerülnek. Lehet, hogy ez lesz a jövő?

10:00-14:00    A mikrobáktól a bioreaktorokig, avagy mit csinál egy biomérnök
Helyszín: N épület, 3.em, 326-os labor
Szak: Biomérnöki alapszak

A biomérnöki laboratóriumi tevékenységek bemutatása példákon keresztül:
• Mikrobiális üzemanyagcella működése
• Mikrobák tenyésztése, kezelése
• A steril munka követelményei, eszközei
• Fermentor működése
• Enzimes reakciók kivitelezése


10:00-12:00    Korszerű technológiák a gépészmérnöki gyakorlatban
Helyszín: J csarnok
Szak: Gépészmérnöki alapszak

• Termékfejlesztés a gyors prototípus gyártás alkalmazásával.
• Gyártástechnológiai szimulációk.
• A CNC technológiák alkalmazása a gépgyártástechnológiában.
• Fémes anyagok összetételének és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata

10:00-14:00    Növényi festékanyagok
Helyszín: N épület 4. em.
Szak: Kémia alapszak

A levelek zöld színét a bennük nagy tömegben található klorofill adja, ami a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Nem ez az egyetlen színanyag azonban a levélben, a fotoszintézisben a klorofillon kívül még karotinoidok és flavonoidok is részt vesznek. A karotinoidok közé tartozik az A-vitamin, valamint a narancs és a paradicsom színét adó anyagok is. A flavonoidok többsége (flavon, flavonol) sárgás színű, de egy különleges csoportjuk, az antociánok színüket a kémhatás függvényében változtatják. Ezek a vegyületek a virágok és gyümölcsök kék, lila és vörös színét adják.
A kísérletek során bemutatjuk, hogyan lehet a különböző növényekből a színanyagokat kinyerni, egymástól elválasztani. Megmutatjuk, miért változik a zöld levelek színe ősszel sárgára – narancssárgára. Megvizsgáljuk, hogyan lehet a növények színanyagait oldatok kémhatásának (pH-jának) meghatározására használni.

10:00-14:00    Anyagvizsgálati módszerek - rezgési spektroszkópia
Helyszín: I épület 5. em.
Szak: Környezetmérnöki alapszak

Egy környezettechnológiai minta vizsgálata infravörös spektroszkópiai módszerrel. A vizsgálat során a minta homogenitása kerül tanulmányozásra térképezési eljárással.

10:00-14:00    Mi van a Levegőben?
Helyszín: B-aula előtti parkoló
Szak: Környezetmérnöki alapszak

A megváltozott légkör káros hatással lehet az emberi egészségre, az élő szervezetekre, a talajra, a vízre és a környezet más részeire is. Emiatt fontos a monitoring hálózatok kiépítése, amelyek a folytonos méréseknek köszönhetően tisztább képet adnak a levegő állapotáról és segítséget nyújtanak a további intézkedések meghozatalához.
A Környezetmérnöki Intézet, Környezetvédelmi Mobil Mérőlaboratórium is ezt a célt szolgálja. Segítségével azonnali, helyi méréseket lehet végezni és határértéket meghaladó légszennyezettség esetén a szükséges intézkedések is rögtön megtehetők.
A mérőbusz konténere két részre van osztva: kezelő- és műszertérre. A műszertérből vezetjük ki a meteorológiai szenzorokat tartó árbocrudat, a pormonitort és a gázminta-vevő csövet, ezeken keresztül jut a környezeti levegő a mérőműszerekhez. A műszerek megfelelő működése érdekében az egész konténer klimatizálva van. 

10:00-14:00    Mit kutat egy környezetkutató?
Helyszín: C épület  132-es labor
Szak: Környezettan alapszak

Mágneses baktériumok a mikroszkóp alatt (atomerő mikroszkóp)
• Éghajlatváltozás
• Levegőkémiai kutatások
• Környezeti minták vizsgálata

10:00-14:00    Ahol a mechatronikai mérnök megmérettetik
Helyszín: B-aula előtti parkoló
Szak: Mechatronikai mérnök alapszak

Az intézetben bemutatásra kerülnek azok a laboratóriumi tantermek, ahol a hallgatók a különböző tárgyak kereteiben a méréseket végzik. Ezek pl. az Elektronika, Szenzorok és aktuátorok, Digitális elektronika, Mechatronikai rendszerek laboratóriumi gyakorlatok. A látogatás végén az érdeklődők megtekinthetik az Intézetben található Festo labort, ahol egy "miniüzem" működését tanulmányozhatjuk a különböző vezérlési folyamatokon keresztül.


10:00-14:00    Vegyipar a mindennapi életünkben

Helyszín: D Kísérleti Csarnok
Szak: Vegyészmérnök alapszak

A mindennapi használati cikkeink előállítása során elengedhetetlen a vegyipari folyamatok alkalmazása, legyen szó akár a gyógyszerekről, parfümről, műanyagról vagy műtrágyáról. Szinte nem tudunk olyan használati cikket a kezünkbe venni, amelyet ne érintett volna a vegyipar szele. A háztartásban pedig az összes vegyipari alapfolyamatot megtaláljuk. Reggel akár teát, akár kávét főzünk ún. extrakciós folyamattal indítjuk a napot. Ez a művelet felhasználható többek között a dohány nikotinmentesítésére, a napraforgómagból az olaj kivonására, de a cukorgyártásban is használják. Egyik leggyakrabban alkalmazott vegyipari művelet a desztilláció, amely folyadék elegyek szétválasztására használnak. Erre a legjobb példa a pálinkafőzés, ahol az alkoholt választjuk el a víztől és egyéb komponensektől. Az üveg és fém eszközeink kiváltására tömegesen használjuk fel a műanyagokat, amelyekkel szemben elvárjuk, hogy a fémekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezzenek. Ebben nyújthatnak segítséget a szénszálas és nanocső tartalmú műanyagok, amelyek kedvezőbb mechanikai és vezetési tulajdonságiak révén az elektronikában, az űrkutatásban is használatosak. A vegyipar számára olyan technológiák kifejlesztése a cél, amelyek megfelelnek a mai szigorú környezetvédelmi előírásoknak és „zöld” kémia alapelveinek.

10:00-14:00    Kőolaj, a „fekete arany”, avagy mi van a csőben és a cső végén
Helyszín: D Kísérleti Csarnok
Szak: Vegyészmérnök alapszak

A MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék kísérleti csarnokainak bemutatása, ezen belül a nagylaboratóriumi reaktorrendszer ismertetése. A tanszéki felújított hallgatói laboratóriumának meglátogatása, olajipari mérőeszközök bemutatása. A Tanszék oktatási és kutatási tevékenységének ismertetése. A szénhidrogén feldolgozó ipar (MOL Nyrt., TVK Nyrt.) és a vegyészmérnök képzés közti kapcsolatok bemutatása.

10:00-14:00    MOL tesztautó
Helyszín: B-aula előtti parkoló
Szak: Vegyészmérnök alapszak

11:00-11:40  A Mérnöki Kar bemutatkozó előadása (B épület II.emelet, konferenciaterem) 

 
< Előző   Következő >
 
  mk_kiadvany_th.png

Egyéb

Főoldal
Mérnöki Kar oldala

Keresés

Felvételivel kapcsolatos információk:
Fekete Rita 
tel.: 88/624-743 
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.