Főoldal
Radiokémiai technológia szakirány PDF Nyomtatás E-mail

 

vissza a képzésekhez

A szak megnevezése: vegyészmérnök mesterszak
Szakirány megnevezése:
radiokémiai technológia
Szakirányvezető:
dr. Kovács Tibor egyetemi docens
Szakirányért felelős tanszék:
Radiokémiai és Radioökológiai Intézet

Elérhetőség:
8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
(88) 624-178
(88) 624-789
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.

Képzés célja:
A tanulmányaik során a hallgatók megismerkednek a nukleáris technológiák fontosabb jellemzőivel, az atomenergia alkalmazásával és környezeti hatásaival, a lakossági sugárterhelések összetevőivel és ingadozásaival.
A nukleáris méréstechnika főbb módszereinek és eszközeinek tanulmányozásával a laboratóriumi foglalkozások keretében gyakorlatot szeretnek a sugárzások jellemzőinek és a sugárdózisok mérésének, monitorozásának területén. A radioaktív anyagok és sugárzások alkalmazásához szükséges dozimetriai, sugáregészségügyi, sugárvédelmi és a szabályozást ismertető foglalkozások a gyakorlati/ipari elhelyezkedésben nyújtanak előnyt.

A képzés sajátosságai:
Néhány kiemelt kutatási terület a teljesség igénye nélkül: radioizotópos nyomjelzéstechnika; atomerőművi radioaktív kontaminációs és korróziós folyamatok tanulmányozása; radionuklidok mennyiségi és minőségi analízise különböző környezeti mintákban; radon és leányelemeinek mérése munkahelyeken és lakóházakban, vizekben, építési anyagokban, talajban.
Az elméleti és gyakorlati órákon nagy hangsúly fektetődik az atomerőművekben keletkező radioaktív szennyeződések dekontaminációjára, a radioaktív hulladékok kezelési és elhelyezési lehetőségeire, valamint a mesterséges, illetve a természetes radionuklidok miatt emelkedett aktivitású lerakók, meddőhányók rekultivációja szerepel a tanterv fő irányvonalában. A természetes és mesterséges eredetű radionuklidoktól származó lakossági sugárterhelése mérése és számolása, a radioizotópok környezeti mozgásának prognosztizálása mellett a hallgatók megismerkednek olyan számítógépes szoftverekkel, térinformatikai rendszerekkel, melyek a nukleáris baleset elhárításához nélkülözhetetlenek.

Gyakorlatszerzés:
A Radiokémiai és Radioökológiai Intézet a nukleáris kémia és radioökológia területén hazánkban egyedülálló oktatási programokkal, valamint nemzetközi összehasonlításban is rangos infrastruktúrával és kutatási tevékenységgel büszkélkedhet.
Intézetünk széleskörű kapcsolatokkal, kutatási együttműködésekkel rendelkezik számos hazai és nemzetközi intézménnyel, tanszékekkel, így például több, mint 10 éves kapcsolat van a japán National Institute of RadiologicalSciences (NIRS), a román Babes-Bólyai Tudományegyetem és a lengyel CentralMining Institute munkatársaival. Hazai kapcsolatrendszerünk segítségével hallgatóinknak lehetősége nyílik változatos szakmai gyakorlatok teljesítésére az ipar és kutatás-fejlesztés területén (Paksi Atomerőmű Zrt, OAH, Radioökológiai Tisztaságért Társadalmi Szervezet).

Elhelyezkedés
A képzés elvégzése után az iparban való elhelyezkedés lehetőségei sokrétűek, az atomenergiai ipartól a kutatás-fejlesztés területén az ipari besugárzók és ipari radiográfiai területeken keresztül akár izotóp gyártási folyamatig rendelkezésre állnak a munkahelyek a jövő nukleáris szakembereinek számára.
A végzett hallgatók elhelyezkedési lehetőségei, a teljesség igénye nélkül:

  • Kutatás, fejlesztés (Paksi Atomerőmű Zrt., KFKI, Izotópintézet Kft., ATOMKI)
  • Kórházak, Környezetvédelmi laboratóriumok, OAH
  • Ipar (ITT, IBM, Continental stb.)
  • Továbbtanulás (PhD –külföldi egyetemek)

Tehetséggondozás: TDK, PhD, külföldi részképzés
Intézetünk oktatói nagy hangsúlyt fektetnek a hallgatók szakmai fejlődésére. A meghirdetett TDK, diploma és PhD kiírások elérhetők az intézetben, és az intézet honlapján.
ERASMUS kapcsolatok révén hallgatóink részt vehetnek külföldi részképzésben a Babes-Bolyai Tudományegyetem, valamint az University of Iasi, a University of AppliedSciencesRavensburg-Weingarten, a University of Zagreb és a Josef Stefan International PostgraduateSchool keretein belül. Ezen kívül számos kutatóintézettel ápolunk szoros kapcsolatot ERASMUS szakmai gyakorlat teljesítésének lehetőségét biztosítva (néhányat említve: SARAD GmbH, Németország; CentralMining Institute, Lengyelország; Jozef Stefan Institute, Szlovénia).

A hallgatók bizonyos feltételek teljesítése esetén sugárvédelmi ismereteket tanúsító bizonyítvány kaphatnak!

 
Következő >
 
  mk_kiadvany_th.png

Egyéb

Főoldal
Mérnöki Kar oldala

Keresés

Felvételivel kapcsolatos információk:
Fekete Rita 
tel.: 88/624-743 
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.